Dannemorabygdens förenings- och hembygdsarkiv

Körning med kolryss vid Ånghammaren

SSU:s Lucia i Dannemora 1960. Lucia är Monica Johansson. Fotograf okänd.

Lions club i Österbybruk sålde granar på Centrumtorget. Heino Kangaro berättade att bortåt 200 granar såldes på lördagseftermiddagen. Enligt bildtexten åkte Lionsmedlemmarna till skogs och hämtade en annan gran om det inte fanns någon som passade kunden.

Bild från tidningsurklipp 11-12-76, okänt från vilken tidning.

Ljusstöpning i Österbybruk. I Hembygdsgården Skyttbacken i Österbybruk anordnade Dannemora Biologiska- och Dannemora Hembygdsföreningar gemensam stöparekväll. 140 ljus stöptes. Med på bilden Thyra Bergström, Ingrid Vestin, Thore Söderberg och Lena Fogelberg.

Bild från tidningsurklipp 9-12-77, okänt vilken tidning.

Levande julkrubba julen 1986 i Kyrkans barntimmar.

Foto: R. Widenberg.

Alla bilder på den här sidan är ur arkivet gömmor. Är det någon som känner till något mer om bilderna så hör gärna av er till oss berätta. Har ni egna bilder från förr hör gärna av er om vi kan få använda dom.

Bilder

  

Dannemorabygden består av de tidigare socknarna Dannemora, Film och Morkarla.

Bygden har månghundraåriga anor, med en rik och intressant historia. Många anser att Dannemora Gruvor som finns i vår bygd och som dokumenterat startade gruvbrytning i slutet av 1400-talet, kan anses vara starten på vårt lands industrialisering. Tack vare den omvittnat höga kvalitén på järnmalmen så växte det fram ett 20-tal Vallonbruk bara i Uppland under sen medeltid.

Idag är Vallonbruken i Uppland intressanta platser för besökande turister.

I vårt förenings- och hembygdsarkiv har vi en mängd intressant kulturhistoriskt material, och som vi gärna visar.

Bildkavalkad

 


Copyright ® 2012 Bygdensarkiv.se