Länkar

Under den här rubriken vill vi passa på att visa exempel på gott samarbete med en av våra duktiga småföretagare i bygden.  Det handlar om företaget Guldform i Dannemora.

- För ett par år sen, tog vi kontakt med guldsmedsmäster Christina Larsson och föreslog att hon skulle tillverka smycken som hade direkt och historisk anknytning till bygden. Det första smycket var det som kom att kallas Dannemorabygdens kors. Smycket skapades i samarbete med kyrkorådet, och där korsets armar symboliserar de fyra kyrkorna, Dannemora k:a, Film k:a, Morkarla k:a och Österbybruks k:a,  som vi har i vår bygd.

 

                     

Dannemorabygdens kors           Avlöningsdosan                         Tors hammare

 

- På bruket i Österbybruk så fick arbetarna under första halvan av 1900-talet sin lön i en s.k avlöningsdosa (en plåtdosa). Dosorna var numrerade och varje arbetare hade "sin egen". Hålet som fanns i dosans lock lär ha borrats upp av förmannen för att förhindra att arbetarna förvarade sitt snus i dosan!

Dosan finns nu som silversmycke, ex som hängsmycke eller som nyckelring.

 

- Ett antal olika smycken har designats och tillverkats med de kända "österbyringarna", ett tidigt varumärke som funnits i vår bygd, troligen från 1600-talet. Ringarna var en stämpel som sattes på de järnprodukter som tillverkades i Österbybruk, och som levererades både inom landet men också det som gick på export. Bokstaven ö fanns inte i vallonernas alfabete utan det skrevs i stället med dubbel o =  O O.

 

- Tors hammare är ett annat gammalt fynd som gjorts i våra trakter. Förlagan hittades i en åker i Dannemora socken och som skänkts till Dannemora Hembygdsförening. den finns också som smycke hos GULDFORM.

 

 

 

 

* Besök gärna Guldforms hemsida. Där visas många av de smycken som företaget tillverkar www.guldform.se

 

* Besök också Morkarla Bygdegårds nystartade hemsida. Där får du många intressanta tips på trevliga aktiviteter

www.morkarlabygdegard.se

 

Vi samarbetar med Simbadets Camping och Bad

www.simbadet.com

 

 

 

 

Copyright ® 2012 Bygdensarkiv.se